Sisteme - Fose septice Family

O fosa septica este un sistem ce permite tratarea apei menajere si drenarea catre terenuri ca apa curata.

Sistemul este:

  • autonom: epureaza apa menajera ce provine doar de la obiectul pentru care a fost desemnata;
  • biologic si mecanic: solutiile mecanice permit un grad maxim de desfasurare a proceselor biologice care formeaza baza operarii statiei de epurare;
  • gravitational: in marea majoritate a cazurilor, este bazata pe principiul curgerii gravitationale a lichidelor;
  • cu un caracter domestic si casnic: trateaza apa menajera generata de gospodarii, adica apa folosita pentru imbaiere, spalare (atat vase cat si haine) cat si apa folosita pentru clatirea bolurilor de toaleta.

O fosa septica poate fi folosita pentru toate tipurile de obiecte care genereaza apa menajera.

Principiu de operare

Procesul de tratare al apei menajere provenind de la o gospodarie sau o casa are doua etape successive:

  • tratament initial;
  • curatare completa.

Tratament initial: rezervorul de sedimentare putrefactie

In rezervorul de sedimentare putrefactie, apa menajera este supusa tratamentului initial. Particulele din apa menajera se depun in partea inferioara si formeaza un sediment. Sedimentul este supus unui proces incet de fermentare, in cadrul caruia particulele poluante sunt descompuse in substante solubile in apa si substante minerale nesolubile in apa care se acumuleaza in partea inferioara a rezervorului de sedimentare. La suprafata apei menajere din rezervorul de putrefactie se formeaza asa numita spuma de suprafata (formata din poluanti mai usori decat apa – in marea majoritate grasimi), care este spuma generata in timpul procesului de fermentatie (in conditii lipsite de oxigen) de catre diverse substante ce sunt continute in apele menajere. Pentru ca un astfel de proces sa fie eficient, trebuie sa dureze cel putin 3 zile – si de aceea o capacitate adecvata a rezervorului este necesara, in functie de cantitatea de apa tratata initial. Cu un rezervor de sedimentare putrefactie bine proiectat si construit, materia in suspensie va fi indepartata in procent de pana la 60 – 75%, Necesarul de Oxigen Biochimic – 5 in procent de aproximativ 40 – 70%. In general putem spune ca apele menajere, la iesirea rezervorului de sedimentare sunt tratate in proportie de aproximativ 65%.

Curatare completa: sisteme diferite

Pana acum, tratamentul initial are un caracter obligatoriu si are loc in rezervorul de sedimentare si putrefactie (adica rezervorul de sedimentare si putrefactie este unicul loc posibil pentru ca apa menajera sa fie initial tratata intr-o fosa septica) – curatarea temeinica poate fi efectuata in cadrul a diverse structuri. Oricare ar fi structura, aceasta trebuie sa deserveasca un singur scop: crearea de conditii optime pentru curatarea temeinica fara-oxigen a apei menajere care iese din rezervorul de sedimentare si putrefactie.

Drenarea filtranta

Aceasta este alcatuita dintr-un sistem de drenuri amplasate sub pamant. Scopul drenarii este sa introduca in mod egal (raspandita pe o suprafata mare) in sistem apa menajera tratata initial (curatata in proportie de 65%) care ies din rezervorul de sedimentare si putrefactie. Apa menajera trebuie sa ajunga la santurile de drenare in cantitati mici. Aceasta este o preconditie pentru ca aceasta sa fie ulterior neutralizata. De aceea lungimea drenajului filtrant trebuie sa fie proportional cu cantitatea de apa menajera si cu permeabilitatea solului.